Vil ha et løft for jentehockeyen i Narvik

Narvik ishockeyklubb har på få år produsert ikke mindre enn fem landslagsspillere i ishockey. Fire av disse er jenter. Men klubben har paradoksalt nok aldri hatt eget damelag i norsk seriespill. Det nærmeste var et samarbeidsprosjekt med Trondheim. Nå starter maratonjobben for å få gjort noe med det.

– Når vi teller opp antallet kvalitetsspillere vi har produsert, er det ikke tvil om at vi gjør svært mye riktig, men vi betaler også prisen for at vi er pionerer – og holder på langt vekk fra Østlandet der tyngdepunktet i norsk hockey er. Før vi rekker å produsere nok spillere til å bygge et lag som kan hevde seg, høstes spillerne våre til andre klubber.
– I dag har vi imidlertid lyktes med et herrelag som er godt etablert i allnorsk seriespill. Så nå skal vi gjøre et forsøk på å få dette til også på damesiden, sier leder i Narvik Ishockeyklubb, Stig Winter.
Malin Solberg er en av de i overkant av ti spillerne som to ganger i uken entrer isen i Nordkraft Arena i Narvik. Hun fyller rollen som teamleder for gjengen som spenner i alder fra 17 til 26 år.
Hun forteller at laget har satt seg som mål å rekruttere flere medlemmer, selv om de vet at det kan fremstå som en krevende øvelse å få noen som for lengst har forlatt barnealderen til å forsøke noe så dristig som å begynne å spille ishockey.
– Vi er noen spillere som har holdt på i mange år, og det er andre jenter blant oss som begynte først i fjor. Det er aldri for sent å forsøke denne idretten. Vil noen prøve seg, så har vi både skøyter, hjelmer og alt annet utstyr å låne bort. Jeg kan garantere at vi vil ta oss godt av alle som ønsker å forsøke seg. Ishockey er en perfekt jenteidrett, sier Malin Solberg.
Leder Stig Winther forteller at Narvik ishockeyklubb har følere ute for å etablere samarbeid over grensen til Sverige for å få en damelagsatsing opp å gå.
– Avstandene er kortere, og det var jo nettopp slik vi startet eventyret med herrelaget vårt. Vi har i mange år spilt sammen med svenske klubber på aldersbestemt nivå. Og herrelaget spilte sine første sesonger i Sverige før vi begynte å spise oss oppover i seriesystemet i Norge. Vi håper å få til noe lignende for damelaget vårt.
– Formålet med den satsingen vi håper å få til med damelaget vårt nå er todelt. Vi vil gi et godt tilbud til de jentene vi har i klubben i dag. Og i tillegg vil et damelag kunne være rollemodeller og bane vei for at enda flere jenter velger å begynne med denne idretten på aldersbestemt nivå.
– Selv om vi vet at det kan ta noe tid, er målet vårt å få til en jenterekruttering som kan matche det gutta har fått til. Det håper jeg vi får til, sier Stig Winther.